Kimchiplättar

Ibland säljer vi portioner med kimchiplättar eller har kimchiplättar som provsmakning för att visa ett exempel på matlagning med kimchi. Här kommer receptet.

Det är enkelt att göra våra kimchiplättar. Vi börjar med ett koka jasminris som sedan får svalna. Vi brukar oftast använda vår starka kimchi till plättarna, men de kan göras på vår milda eller medelstarka kimchi också. Det som avgör är vilken styrka man föredrar. Eftersom spadet från kimchin används till såsen hamnar graden av styrka där också.

Plättar:

  • Koka Jasminris och låt det svalna.
  • Sila av kimchin och ta vara på vätskan till såsen.
  • Blanda avrunnen kimchi och jasminris, lika delar av vardera.
  • Blanda i lite rismjöl (ca en matsked till en burk kimchi). Forma bollar och platta ut (fuktade händer underlättar).
  • Stek plättarna i neutral olja på medelhög värme.

Sås:

  • Blanda lika delar kimchispad, Japansk soya och sirap (alt honung).
  • Koka upp blandningen och red av med rismjöl till önskad konsistens.

Servera plättar med sås och lite kimchi bredvid. Plättarna kan också ätas ihop med kött, fisk eller någon vegetarisk proteinkälla. Både plättar och sås går bra att frysa.

Liknande inlägg